In sommige van onze tuinen staan ze al, geplant door argeloze tuinders. Wees gewaarschuwd. De Japanse duizendknoop (Japans knoopkruid, Fallopia japonica, synoniem: Polygonum cuspidatum) is sterk woekerend en zodra hij gevestigd is, is hij vrijwel onuitroeibaar. Voor de duidelijkheid, dus erger dan heermoes, zevenblad en bamboe samen.

Deze exoot (dat is een niet-inheemse plant die van nature niet in Nederland/Europa voorkomt) hoort internationaal bij de top-100 van ergste planten. Hij groeit door funderingen van huizen en door asfalt heen en hij breekt zelfs betonplaten. Voor dieren en insecten is hij volstrekt oninteressant. In België en Engeland is er al wetgeving tegen de verspreiding van deze plant. Hij zorgt daar voor miljarden extra kosten bij spoorwegen en bouwprojecten.

Japanse duizendknoop die door muur is gegroeid.

Door een muur gegroeide duizendknoop.

De Houdini van het plantenrijk
Japanse duizendknoop wortelt diep en is een vaste plant. De stengel is hol en die wordt wel tot 3 meter lang. In de winter sterft hij af, maar onder de grond gaat hij door met wortelstokken. De enige methode om de plant kwijt te raken is telkens weer de bovengrondse delen weg te halen (niet op de composthoop!! maar in de vuilniszak). Uitgraven heeft geen zin, elk stukje dat achterblijft groeit onmiddellijk weer uit tot een nieuwe plant. Bestrijdingsmiddelen helpen ook niet.

Diverse Nederlandse volkstuincomplexen hebben de Japanse duizendknoop al tot ongewenste gast benoemd. Gelukkig is de verspreiding ervan bij ons nog niet zo ernstig, maar laten wij alert zijn.

voor meer info: http://www.cabi.org/japaneseknotweedalliance/