De kas of koude bak bieden eind september / begin oktober nog mogelijkheden om groenten te telen.

Voordelen
De kas of bak bieden de planten bescherming tegen wind, wateroverlast en de ergste kou. In september/oktober is de grond nog warm, zodat de zaden makkelijk kunnen kiemen. Meestal blijft het binnen tot ongeveer -4 graden nog vorstvrij. Een koude bak kan je bij strengere vorst nog afdekken met isolerend materiaal, zoals rietmatten. In de kas kan je tijdelijk beschermen met vliesdoek, maar is geen milieuvriendelijk materiaal. Misschien is het dan beter om voor strenge vorst gewoon op te eten wat er is.

Nadelen
De teelt is lastiger dan in de zomer. De teelt duurt (wat) langer en er kan in die omgeving vrij snel schimmel optreden die de planten aantast. De planten blijven vaak kleiner dus je hebt er meer van nodig.

Schimmels voorkomen
Maak de kas tevoren goed schoon. Reinig de ramen en ruim afgestorven planten(delen) goed op. Zet de planten verder uit elkaar, dan komt er voldoende verse lucht bij. Hou het blad droog; niet op het blad gieten.

Geef de planten kalium, zoals tomatenmest, of plantengier van heermoes. Dit verstevigt de plantencellen waardoor ze minder vatbaar zijn voor schimmels.

Water geven
In het najaar is de grond in de kas nog warm. Dan zijn zaailingen en kiemplantjes blij met wat extra water. In de winter is er amper water nodig.
Geef geen, of heel weinig, stikstofbemesting, want dan groeien de plantjes te snel. Ze worden dan  slap en dus vatbaar voor ziektes. Stikstof zorgt in de winter ook voor (teveel) nitraat in bladgewassen.

Wat kan je eind september / begin oktober telen?

Veldsla
Het kiemt langzaam (circa 3 weken). Je kan het kiemen versnellen door het zaad 24 uur in lauw water voor te weken. Kiemtemperatuur van de grond liefst 16 – 18 graden. Liever iets te koud dan te warm.
Thuis voorzaaien is mogelijk. De eerste oogst is na ongeveer 10 weken. Als je oogst als het niet vriest, is er kans dat de plantjes nog een keer uitlopen voor een tweede oogst; niet te diep wegknippen dus. De soort Valgros is snelgroeiend, met groot blad en winterhard. Ook vanaf februari al te zaaien voor het voorjaar.

Winterpostelein
Kiemtemperatuur van de grond circa 15 graden. Als de temperatuur te hoog is, duurt het kiemen langer. In kas of bak kan je zaaien vanaf oktober tot januari (niet bij strenge vorst) voor oogst van december tot februari). Weinig gevoelig voor ziekten en winterhard. Kan ook buiten, mits op tijd gezaaid. Niet te diep knippen geeft kans op hergroei.

Mizuna
Kiemtemperatuur 10 – 15 graden. De oogst is na ongeveer 10 – 12 weken. Te zaaien tot half oktober.

Rucola
Kiemtemperatuur 10 – 15 graden. Snelgroeiend. Niet te diep knippen geeft kans op hergroei. Gebruik de eenjarige soort.

Sla ‘Arctic King’
Tot eind oktober onder glas te zaaien. Warm voorzaaien heeft geen zin; het is een koudekiemer. Kiemduur ongeveer 1 tot 2 weken. Verdraagt tot ongeveer 6 graden vorst. In een zachte winter zijn opeenvolgende teelten te proberen.

Rode biet
Het gaat om het jonge blad dat te gebruiken is in salades. Het zaad 24 uur voorweken versnelt de kiemduur. Zaaidiepte 2-3 cm. Zo vroeg mogelijk in september/ begin oktober zaaien. Oogst in december. Soort: Bull’s Blood

Door: Lenie Lohstro
Foto: Karolina Grabowska via Pixabay