Schapen worden regelmatig ingezet als natuurlijke grasmaaiers, ook hier in onze omgeving.

Het overschot aan schapenwol wordt vaak vernietigd omdat er te weinig vraag naar is, of omdat het ongeschikt is om er kleding van te maken. Inmiddels zijn er diverse toepassingen in de tuin mogelijk.

Meststof

Schapenwol bevat voedingsstoffen zoals stikstof, kalium en zwavel. Omdat het langzaam wordt afgebroken, komen die meststoffen gelijkmatig ter beschikking van de planten. Je kan wolmest kopen in de vorm van korrels.

Mulchmateriaal

Er zijn matten te koop van schapenwol. Als je deze op de grond uitspreidt, gaat het verdamping tegen en het werkt onkruidwerend. Dus: minder gieten en minder wieden.

Als je het op je groente-, of aardbeienbed legt kan je er gaten inknippen op de plek waar je de planten zet.

Op internet kwam ik uiteenlopende berichten tegen over hoe lang zo’n mat te gebruiken is. Bij het (langzame) verteren komen er organische stoffen in de grond; goed voor het bodemleven.

Slakken weren

Door schapenwol rondom je (groente)planten te leggen, kan je slakken op afstand houden; ze wandelen er niet graag overheen. Zowel de matten, als de korrels zijn ervoor te gebruiken. Je kan de matten op maat knippen.

Deze zomer heb ik korrels gebruikt rondom de stokbonen. Door het gieten, nadat ik ze had neergelegd, ontstond er een compacte laag. Het bleef goed liggen en ik had geen slakken. Ik weet niet zeker of dit door de wol komt, want ik had dit seizoen veel minder slakken dan de jaren ervoor. Ik blijf het zeker gebruiken.

Nestmateriaal

Er is ook ruwe wol te koop dat je vogels als nestmateriaal aan kan bieden; zacht en warm. Je kan het in de herfst op de bodem van een nestkast leggen en het in de lente aanbieden in speciale houders. Of gebruik: voedersilo’s voor pinda’s, hang de zak in z’n geheel op en maak er een gat in, in oude sokken met gaten erin, in een grote garde, of in een zelf gemaakte gaasconstructie.

Liefst zodanig ophangen dat de wol droog blijft. Vogel zijn dol op dit nestmateriaal.

Vocht vasthouden

Wol houdt vocht vast, bijvoorbeeld in moestuinbakken, in potten, of op groene daken. Doe onder de aarde een laag schapenwol(korrels). Deze houden het vocht vast, zodat het opgenomen kan worden door de aarde erboven. Je hoeft dan minder vaak te gieten.

De korrels houden het water zeer gemakkelijk vast, waardoor ze opzwellen. Hierdoor krijgt de bodem een luchtige structuur, waardoor de vorming van humus wordt bevorderd en de planten beter bestand zijn tegen droogte.

Warmte vasthouden

Wol houdt warmte vast en heeft dus een isolerende werking. Als je het in de winter als deken op je moestuinbedden legt, isoleert het tegen de kou. Je kan het dan het beste in het voorjaar op tijd weghalen zodat de zon de grond verder op kan warmen.

Ook kan je het gebruiken, in plaats van noppenfolie, om potten in de winter warm te houden. Dan moet de wolmat om de potten wel droog blijven.

Nadelen

Op de site van Compo:

 “Hoewel schapenwol heel wat verschillende voedingsstoffen bevat, komt stikstof op de eerste plaats met bijna 12%, gevolgd door kalium met 5% en fosfaat, magnesium en zwavel met een beduidend lager percentage. Als je je planten wilt voorzien van alle belangrijke voedingsstoffen, zal je aanvullende meststoffen moeten toepassen. Zo vermijd je dat de voeding eentonig wordt.

Hoge pH-waarde : ruwe schapenwol heeft een vrij hoge pH-waarde en is bijgevolg niet geschikt voor zuurminnende planten zoals bosbessen, rododendrons, azalea’s en hortensia’s. Deze planten houden van een bodem met lage pH-waarde. Andere tuinplanten, groenten en fruit kunnen wel gewoon met ruwe schapenwol worden bemest. Als je tuinbodem al een vrij hoge pH-waarde heeft, raden we je aan om geen ruwe schapenwol te gebruiken. Zo vermijd je dat de pH-waarde nog verder stijgt.”

Op de site van Gardeners world:

“Mulch zul je moeten delen met de vogels uit de buurt. Zij gebruiken het graag als nestmateriaal. (Dit geldt waarschijnlijk niet voor mulchmatten en korrels).

In heel natte periodes heb je kans dat slakken juist onder de wol gaan zitten. Dan wordt het een soort slakkenverzamelplek. Als je er tijd voor hebt, kun je dit in je voordeel gebruiken. Regelmatig de schapenwol optillen om op slakkenjacht te gaan”.

Meer weten?

https://www.mooiemoestuin.nl/wol/

www.gardenersworldmagazine.nl/groene-school/biodiversiteit/mulch-wol/

Lenie Lohstroh

Photo by Sam Carter on Unsplash