Beste leden,
Hierbij een update over de onderhandelingen met de gemeente over het nieuwe huurcontract en meer. Wij gaan langzaamaan toe naar Volkstuinen 2.0. Dat betekent andere eisen, andere omstandigheden, meer functie in de wijk etc. Denk en praat mee, zodat je je ook in de toekomst prettig voelt in de Rotterdamse volkstuinen!

Zaterdag 8 juli om 11.30 uur is er een informatiebijeenkomst in het verenigingsgebouw voor leden die vragen hebben en voor de leden die betrokken zijn bij de activiteiten van het Platform. Dus wil je de laatste stand van zaken weten, kom dan om 11.30 uur!

De onderwerpen in dit bestuursnieuws:

Huurcontract voor 2023 bijna klaar
De volgende stappen in de nieuwe huurrelatie met de gemeente
Planning voor visie, huurcontract etc.
Algemene Ledenvergadering uitgesteld naar 11 november
Informatiebijeenkomsten in het weekend van 4 & 5 november
Op naar een vijfjarig huurcontract vanaf 2024
Nieuwe statuten, gewijzigd Huishoudelijk reglement
Aangescherpte kwaliteitseisen, dus flink wat wijzigingen in het Tuinreglement
Wat is het nalevings- en handhavingskader?
Op weg naar Volkstuinen 2.0: goed geregeld, koel, biodivers en sociaal

Huurcontract voor 2023 bijna klaar

Zoals in januari is afgesproken met de gemeente komt er voor 2023 een eenjarig huurcontract. De gemeente kan formeel geen huur innen als er geen contract is, dus daarom moet er een contract komen. Het oude contract met de SVIN liep tot 31-12-2022. De gemeente heeft pas in januari alle volkstuinparken een nieuw huurcontract aangeboden. Dat was een contract gebaseerd op verhuur van vastgoed – wij vallen nu immers onder Vastgoed. Dat was niet acceptabel met voorwaarden die echt niet op volkstuinen van toepassing zijn.
Eind april hebben wij een herziene versie van de gemeente ontvangen. Ook dat was niet acceptabel. Na overleg op 9 juni kwam de gemeente met een zwaar afgeslankte versie van een vastgoedcontract, met de oude kwaliteitseisen (alle voorwaarden waaraan volkstuinen moeten voldoen – zie bij ons de eerste pagina’s van het Tuinreglement). Dit contract is voor vrijwel alle volkstuinverenigingen acceptabel. Dus zodra wij de definitieve versie ontvangen, zal het bestuur dit contract aan alle leden doorsturen en vervolgens ondertekenen. Wij hebben daarvoor mandaat gekregen in de laatste ALV.

De volgende stappen in de nieuwe huurrelatie met de gemeente

In januari is ook afgesproken dat er allereerst een Rotterdamse volkstuinvisie ontwikkeld wordt. In december heeft het Platform Rotterdamse Volkstuinen hun versie van de visie aangeboden. Afgelopen week heeft er wederom overleg met de gemeente plaatsgevonden voor de ontwikkeling van de volkstuinvisie. Die bijeenkomst stemde positief over de uitkomst.

Pas als de Rotterdamse volkstuinvisie er is, kan er een bijpassend huurcontract gemaakt worden met kwaliteitseisen, algemene bepalingen, een nalevings- en handhavingskader, nieuwe statuten, aangepast Huishoudelijk Reglement, aangepast Tuinreglement. Alles staat met elkaar in relatie, dus het is best nog een ingewikkelde puzzel om het geheel te overzien en kloppend te krijgen.

Planning voor visie, huurcontract etc.

Het nieuwe huurcontract moet ingaan op 1 januari 2024. Dat betekent dat het ruim voor die tijd klaar moet zijn, want alle Rotterdamse volkstuinverenigingen moeten de stukken laten goedkeuren door hun Algemene Ledenvergadering. Wij hebben er bij de gemeente op aangedrongen dat alles op 1 oktober af is, zodat wij de gelegenheid hebben het met de leden te bespreken en te laten goedkeuren.

Algemene Ledenvergadering uitgesteld naar 11 november

De ALV stond gepland op 28 oktober. Maar dat lijkt ons te krap. Als de gemeente toch uitloopt, moeten wij alsnog de vergadering verzetten. Daarom beter nu alvast de vergadering iets vooruit schuiven.

Informatiebijeenkomsten in het weekend van 4 & 5 november

Er liggen veel beslissingen op ons aller bordje: nieuw huurcontract, nieuwe statuten, aangepast Huishoudelijk Reglement, aangepast Tuinreglement. Verder vergen de nieuwe kwaliteitseisen van de gemeente en ook het nalevings- en handhavingskader best nog wat toelichting. Dat is teveel om allemaal tijdens de ALV te doen. Daarom worden er in het weekend voor de ALV informatiebijeenkomsten georganiseerd, waarin alles rustig uitgelegd wordt en waarin ook tijd en ruimte is om met elkaar van gedachten te wisselen. Dus hou alvast dat weekend en 11 november vrij. Er moeten belangrijke beslissingen genomen worden.

Op naar een vijfjarig huurcontract vanaf 2024

Verenigingen die voldoen aan 16 voorwaarden komen in aanmerking voor een vijfjarig huurcontract. Verenigingen die hun zaken niet op orde hebben, krijgen vooralsnog een eenjarig huurcontract aangeboden. VTV Blijdorp kan rekenen op een vijfjarig contract. De werkgroep Huurcontract van het Platform werkt aan dit nieuwe huurcontract samen met de gemeente. In deze werkgroep zitten ook leden van VTV Blijdorp.

Nieuwe statuten, gewijzigd Huishoudelijk reglement

De huidige statuten waren flink verweven met de SVIN. Die bestaat niet meer, dus moeten wij ook nieuwe statuten hebben. Daaraan wordt gewerkt door een werkgroep van het Platform. Ook hierbij is VTV Blijdorp betrokken. Wij vinden het prettig om met onze neus er bovenop te zitten ;-)
Als de statuten wijzigen en er een nalevings- en handhavingskader (zie hierna) komt, dan moet ook het Huishoudelijk Reglement gewijzigd worden. Ons Huishoudelijk Reglement is in 2021 grondig herzien en voor 90% in orde. Dus voor VTV Blijdorp is dat geen ingrijpende exercitie.

Aangescherpte kwaliteitseisen, dus flink wat wijzigingen in het Tuinreglement

In ons huidige Tuinreglement vind je bovenaan de kwaliteitseisen van de gemeente anno 2018, ongeveer 1 A4. Maar let op: de kwaliteitseisen van 2024 zijn zeker zeven pagina’s. Een deel daarvan wordt bij ons reeds als regel gehanteerd, een deel is nieuw.
Bijvoorbeeld bouwwerken. De gemeente gaat er vanuit dat er maar drie dingen gebouwd mogen worden op een volkstuin – waarvoor uiteraard vantevoren vergunning moet aangevraagd worden: een tuinhuis van max. 25m2, een kas van max. 12m2 en een berging van max. 5m2. Alle andere bouwwerken zijn niet toegestaan. Denk aan schermen, schuttingen, pergola’s, prieeltjes, vlonders, boomhutten etc. Natuurlijk vinden wij dat rozenbogen, pergola’s voor druiven etc. wel gewoon bij een volkstuin horen, dus daarover moet nog onderhandeld worden.
Overigens geeft de gemeente aan dat het handhaven hierop gebeurt bij verkoop van een tuin en dat zij uitgaan van een overgangsperiode van een aantal jaar voordat alle volkstuinen aan deze eisen voldoen.
Ook houtkachels gaan waarschijnlijk verboden worden.

Wat is het nalevings- en handhavingskader?

Naar aanleiding van rapport Beke uit 2021 waarin de veiligheidssituatie op Rotterdamse volkstuinen is beoordeeld, zijn zes volkstuinverenigingen met de gemeente in gesprek gegaan over handhaving. Zij hadden daarmee grote problemen op hun park. Inmiddels is het onderwerp ‘nalevings- en handhavingskader’ ook in behandeling door een werkgroep die samen met de gemeente gaat komen tot afspraken wie wat wanneer doet.
Wat moet je als bestuur doen als iemand permanent bewoont? Welke middelen heb je om daarbij te handhaven?
Wat doe je als er binnen het bestuur onenigheid is die uit de hand loopt? Hoe kom je tot een oplossing?
Welke procedure moet je volgen als er een lastig lid is dat zich niet aan de regels en afspraken houdt? En hoe voorkom je dat je naar de rechtbank moet met zoiets? En als dat toch moet, hoe zorg je ervoor dat je als vereniging een sterke casus hebt?
Wat doe je als (bestuurs)leden bedreigd worden of er sprake is van criminele activiteiten?
En nog meer van dat soort vragen.
Voor dit alles worden nu procedures ontwikkeld, contactpersonen vastgesteld, standaardbrieven gemaakt. Tijdens de overleggen hierover met de gemeente wordt ook duidelijk dat verenigingen vooral kunnen stimuleren tot ‘naleven’. Het echte ‘handhaven’ moet gedaan worden door bijvoorbeeld Bouw- & Woningtoezicht, politie, brandweer. Dit moet ook helder verwoord worden in de visie, het huurcontract, de statuten en de reglementen. Je ziet dat alles met elkaar in samenhang is. Dus het is best een ingewikkelde klus.

Op weg naar Volkstuinen 2.0: goed geregeld, koel, biodivers en sociaal

Al bijna een eeuw bestaan de Rotterdamse volkstuinen (VTV Blijdorp bestaat volgend jaar 90 jaar!). Vaak een beetje in de marge, met ongunstige reputatie, als plek die altijd gebruikt kan worden voor andere doeleinden zoals infrastructuur of woningbouw. Maar er is een sterke beweging gaande waarbij duidelijk wordt wat de veelheid aan functies is van volkstuinen. Groene verkoeling voor alle bewoners – niet alleen volkstuinders. Waterberging. Biodiversiteit. Sociale cohesie en functie in de wijk.
Dat betekent wel dat wij steeds vaker onze hekken moeten openzetten en actief de relatie met de gemeente, de wijk en andere partijen moeten aangaan.
In ieder geval kan de gemeente Rotterdam en alle volkstuinverenigingen (hopelijk) over een jaar tevreden kijken naar wat er geregeld is: Rotterdamse volkstuinen die werken volgens een duidelijke visie met passende randvoorwaarden. Daar kan Rotterdam vast mee scoren ;-)

Heb je vragen of wil je meer informatie, kom dan 8 juli om 11.30 uur naar de informatiebijeenkomst. Je kunt ook naar het spreekuur komen (data staan op de website). Liever niet mailen.

Vriendelijke groet,

Het bestuur
Anne Karin, Joke, Jore, Ton, Birgit