Liever geen plastic in de bodem van de tuinen

Op onze website is in 2021 een artikel geplaatst over plastic op de tuin, de gevaren en hoe je het gebruik zou kunnen verminderen. In de afgelopen jaren zien we het gebruik van plastic onder paden, perken en zelfs gazons toenemen, zoals op de foto.

Worteldoek is soms handig, maar werkt niet altijd

Je denkt misschien dat als je plastic (b.v. gronddoek of anti-worteldoek) onder je border of pad legt, dat je dan geen last meer zult hebben van onkruid. Dat is tijdelijk waar. Maar inwaaiend zand en stof, verterende blaadjes e.d. zorgen voor een laagje waarin (onkruid)zaadjes gaan kiemen. En als je die niet uittrekt, heb je dus het probleem wat je juist wilde voorkomen. Ook vanaf de zijkanten zal er onkruid blijven ingroeien.
Onder een tegel-, grind- of schelpenpad kan een stuk anti-worteldoek min of meer handig zijn. De boel verzakt niet zo snel, je kunt het grind of de schelpen regelmatig los harken, want ze verdwijnen niet helemaal in de ondergrond. En het oppervlak is beperkt, je weet waar het ligt en het is te verwijderen.

Plastic op de tuin krijg je bijna niet meer weg

Het verwijderen van plastic gronddoek is vrijwel onmogelijk als je dat plastic doek of plastic “gaas”, aanbrengt onder je gazon of borders. Wortels van bomen en vaste planten groeien er doorheen en muizen knagen er gaten in. Het doek gaat ook hier en daar kapot door wortelgroei, spitten e.d. Het wordt dan een ondergronds rommeltje, het dient het doel niet meer en het is niet zorgvuldig te verwijderen.
Op deze manier is hergebruik van het plastic vrijwel onmogelijk. Dat is niet milieuvriendelijk. Een stuk plastic doek onder een pad of moestuinbed kun je meestal wel gemakkelijk verwijderen en hergebruiken.

Mollengaas ook niet goed voor het milieu

In de reclame zie je aanbiedingen voor mollengaas. Mollen zijn soms best lastig, maar af en toe de molshopen vlakken, is dat nou zo erg? Woelmuizen zijn vaak veel vervelender. Die graven zich door je hele tuin en eten plantenwortels, waardoor planten kunnen verdrogen en afsterven. Dat doen mollen beslist niet, die eten uitsluitend dierlijk voedsel. Vooral wormen en andere ongewervelden, maar ook jonge (woel)muizen. Woelmuizen hou je met (plastic) gaas niet tegen. Ze kruipen door de mazen en/of knagen het gaas door. Trap die muizen- en mollengangen af en toe een beetje dicht en gun de roofdieren hun prooi. Leven en laten leven …. met de natuur.

Effect van plastic in de tuin op de lange termijn

Wat gebeurt er als je je tuin ooit verlaat? Weet een volgende tuinder dan dát en wáár er plastic in de bodem zit? Of komt die bij elke spit in de grond een stuk verrommeld plastic tegen? In de compost op het milieupark komen we lange zwarte plastic draden tegen, afkomstig van zulk doek. Kleinere stukjes hiervan blijven in de bodem en worden gegeten door wormen, wat toch niet de bedoeling kan zijn.
Ons voorstel is dan ook: geen plastic onder borders, perken en gazon. En als je dat al wel hebt gedaan: haal het er uit, zeker voor je je tuin overdraagt aan een opvolger.

Alternatief: biologisch afbreekbaar anti-worteldoek

In onze tuinwinkel is sinds enige tijd biologisch afbreekbaar anti-worteldoek verkrijgbaar. Het is gemaakt van plantaardige vezels. Het onderdrukt even goed alle onkruiden eronder. Die werking is maar enkele jaren nodig. Daarna leeft er geen onkruid meer onder. Maar let op: vanaf de zijkant kunnen er wortelonkruiden onder kruipen!!! Net als bij het plastic worteldoek.

Na enkele jaren zou plastic worteldoek er uit kunnen omdat er toch geen onkruid meer is. Maar dat gebeurt nooit. Heb je dan echter biologisch afbreekbaar doek, dan lost dit “probleem” zich letterlijk en figuurlijk vanzelf op. Het doek verteert langzaamaan, in 4 à 7 jaar, afhankelijk van het materiaal. Het is lucht- en waterdoorlatend. Wie heeft het al eens gebruikt? We zijn benieuwd naar jullie ervaringen.

Alternatief: karton en compost

Een dikke laag onbedrukt (dozen)karton en daarop een dikke laag compost en eventueel een laag stro, houtsnippers en ander organisch materiaal onderdrukt ook heel goed onkruid. Wel minstens een jaar laten liggen. Al dat materiaal is dan mooi verteert en de grond is lekker rul en los. Goed in de gaten blijven houden of het te bestrijden onkruid nog weer ergens opkomt. Een aantal tuinders van ons park heeft op deze manier een wortelonkruidprobleem weten op te lossen.

Natuurlijke vijanden van muizen

Op en rond VTV Blijdorp komen ransuilen, bosuilen, vossen, buizerds en torenvalken voor. Die eten ook (woel)muizen. Voor de ransuil is het zelfs het belangrijkste voedsel. In het afgelopen seizoen werden er in de hoge berken en paardenkastanje aan de Vroegoplaan regelmatig ransuilen met 5 jongen waargenomen. Die foerageren ’s nachts.

De Groencommissie, april 2023