Dit zijn de heer en mevrouw Brett uit Duisburg. Zij huren een ‘Kleingarten’ bij KGV Hagenshof aan de rand van de stad, want net als Nederland kent ook Duitsland veel volkstuincomplexen. Ik mocht een kijkje nemen op hun goed onderhouden tuin nadat ik de vriendelijke meneer Brett de weg had gevraagd.

Zij hebben de volkstuin pas een paar jaar. Hiervoor hadden ze een stacaravan, maar hebben die verruild voor een volkstuin op fietsafstand van hun woonhuis . De tuin is 420 vierkante meter groot en de huur bedraagt € 230,– per jaar. Voor gas en water komt er per jaar nog zo’n € 30,– bij. Het huisje hebben ze gekocht en je mag er niet blijven slapen.

De tuin mag je ook niet zomaar inrichten: één derde moet grasveld zijn, één derde moestuin en één derde bomen. De familie Brett heeft diverse fruitbomen aangeplant. Aan de randen staat hun tuin vol met bloemen en op het grasveld staan speeltoestellen voor de kleinkinderen. Het huisje fungeert ook als kas en hier kweekt de familie tomaten en paprika’s.

Een commissie van buiten controleert onaangekondigd of je je tuin goed onderhoudt en of je je wel aan de regels houdt. Zo niet, dan wordt je gedwongen de tuin op te zeggen. Ook zijn zes tuinbeurten per jaar verplicht voor de onderhoud van het complex. Er is geen kantine. De laatste jaren zijn in plaats van Duitsers veel Polen en Russen gekomen die hier hun eigen groentes verbouwen.  Het kan ook niet anders dan dat KGV Hagenshof er tiptop uitziet.

Hennie van Elderen

 

KGV-Hagenshof