Geen dramatisch onkruid, maar kan wel lastig zijn. Kleefkruid kleeft eigenlijk niet, maar blijft aan vachten en kleding hangen met heel kleine weerhaakjes. Daarmee haakt het zich, al klimmend en omhoog groeiend, vast aan omringende planten. Het kan een flinke massa dunne stengels met smalle blaadjes vormen, die door hun gewicht andere planten bedekken en omlaag drukken. Dat is lelijk en jammer van je mooie planten.

Het is vrij gemakkelijk uit te trekken, maar dan moet je wel helemaal onderaan de plant het heel dunne worteltje, dat vrij diep kan zitten, eruit trekken. Vaak breekt het worteltje af tijdens het trekken en dan loopt de plant weer uit. Pak de stengel helemaal onderaan bij de grond beet en trek hem heel langzaam omhoog. Steek met je andere hand een klein schepje onder de wortels en lift deze tegelijk met het trekken op. Zo voorkom je het afbreken van de wortel. Doe dat in april of mei, vóór de plant in bloei komt met heel kleine witte bloempjes.

Mooi, maar ze vormen heel snel zaad en dat ontkiemt heel snel en zo breidt het zich uit. De plant op zich is eenjarig en sterft dus voor de winter af. Vooral op stukjes onbedekte bodem en waar je gegraven hebt (b.v. om een struik te planten) ontkiemt het zaad wat al jaren in de bodem kan hebben gezeten. Er zijn meer galiumsoorten met witte bloempjes, maar die “kleven” niet.

Foto door Jonathan Jensen op Unsplash