Uit de opbrengst van de plantenmarkt heeft de Groencommissie een aantal nestkasten voor ons volkstuinpark gekocht en opgehangen. Deze zijn gemaakt van houtbeton. Veel vogels maken graag gebruik van een nestkast. Niet alleen om in te nestelen, maar ook om in te slapen in de winter.

Ruime keus aan nestkasten

Met een nestkast lok je vogels naar de tuin, wat veel leuke bedrijvigheid met zich meebrengt. Bij de keuze voor een nestkast is het belangrijk om te kijken naar de plek, welke vogels er in de omgeving voorkomen en welke vogels gebruik willen maken van een nestkast. De invliegopening bepaalt welke vogels er hoogstwaarschijnlijk in zullen trekken. Er zijn veel soorten nestkasten te koop: voor mezen, spreeuwen, gierzwaluwen, merels en uilen enzovoort. Vogels van dezelfde soort wonen het liefst tenminste tien meter van elkaar. Voor vogels uit één familie zoals koolmees en pimpelmees, kunnen de kasten een meter of drie uit elkaar hangen. Koloniebroeders zoals de huismus, gierzwaluw, huiszwaluw en spreeuw willen weer dicht bij elkaar broeden. Er zijn ook vogels die geen gebruik willen maken van een nestkast. Vinken en heggenmussen bouwen liever zelf hun nest. Voor ransuilen en boomvalken zijn weer nestmanden te koop.

Diverse materialen van een nestkast

Als je een houten nestkast maakt of koopt, kies dan voor massief hout met een dikte van minimaal 1,5 centimeter. Dat reguleert de temperatuur en vochtigheid in de nestkast goed. De binnenkant van de kast mag niet bewerkt zijn. Andere geschikte materialen zijn ongeglazuurd keramiek of houtbeton.
Onze Groencommissie koos voor kasten gemaakt van houtbeton wat een compositie is van houtmeel, houtzaagsel e.d. met cement. De voordelen van dit materiaal zijn dat het isolerend en ademend is, wat de overlevingskans van jonge vogels vergroot. Deze nestkasten hebben een lange levensduur en sommige bedrijven geven zelfs 10 jaar garantie. De kasten zijn wel duurder dan de kasten gemaakt van hout. Het ophangen van nestkasten kan je het beste doen voor de winter.

Waar de nestkast ophangen

Als je de nestkast goed ophangt, heb je meer kans op bewoners. Op een rustige plek voelen vogels zich veilig en durven naar binnen te vliegen. Dus niet direct naast het terras, als je daar in het voorjaar zelf vaak zit. De invliegopening kan het beste op het noorden, noordoosten of oosten zijn gericht op een schaduwrijke plek, want de wind komt in Nederland vaak uit het zuidwesten en in de volle zon wordt het te warm in de kast.
Een vrije en veilige aanvliegroute is belangrijk. Zorg dat er geen takken direct voor de opening hangen. De kast hang je op minimaal 2 tot 3 meter hoogte uit de buurt van katten. Gaas om de boom kan katten beletten om in de boom te klimmen. Nog beter is je eigen kat tijdens het broedseizoen in huis houden. Hang de nestkast stevig op, zodat hij niet kan gaan slingeren of vallen. Zorg voor voldoende voedsel en water nabij de nestkast zodat dit niet kan leiden tot conflicten tussen de vogels over hun territorium.

De schoonmaak

Een groene, vogelvriendelijke tuin helpt mee om de jongen groot te brengen. Nadat de jongen zijn uitgevlogen reinig je de nestkast. Neem deze niet mee naar binnen, want er kunnen mijten, vlooien en andere parasieten in zitten. Draag altijd handschoenen als je de nestkast leegmaakt. Borstel het aan de binnenkant grondig schoon. Spoel het daarna uit met heet water en werp de restanten bij het huisvuil of verbrand ze. Gebruik bij het reinigen geen insectenspray of een schoonmaakproduct.

Hennie van Elderen
Tuin 86

Voor bronnen en meer informatie kijk dan op:

www.vogelbescherming.nl/
www.natuurmonumenten.nl/nieuws/hang-een-vogelhuisje-op-voor-tuin-vogels-tips-en-diy

www.vivara.nl/informatie/tips-nestkastje-ophangen