“Wij zijn een kruidentuin op zuid waar groei en smaak elkaar ontmoeten.
Met onze kruiden dragen we allemaal bij aan een gezond en groen Rotterdam!”

Nieuwsgierig als we (Inge en Hennie) zijn, wilden we bekijken wat er nu weer is gerealiseerd op gebied van groene initiatieven in Rotterdam: de kruidentuinderij op Zuid.

Aan de rand van de Afrikaanderwijk, naast de Laan op Zuid lag een groot stuk braakliggend land. Vroeger was het een rangeerterrein en een prachtige plek voor mooie bouwplannen. Maar dat bouwen dat schoot door de economische crises helemaal niet op.

Kruiden en nog eens kruiden
We worden enthousiast ontvangen door een van de vrijwilligers en bekijken één voor één de kleurrijke bakken. We verbazen ons over de grote van de tuinderij, want in de kruidentuin groeien bijna 100 soorten kruiden en eetbare bloemen. Er is ook een tuinwinkel met horecafunctie en een terras. Zelfs in een kas staan kruiden en je kan diverse soorten kruidenplantjes kopen. De kruiden worden vers verkocht aan lokale restaurants en cafés. Sommige chef-koks komen zelf oogsten in de tuin. Ook kunnen op bestelling de kruiden worden geoogst en bezorgd. Een deel van de kruidenoogst wordt gedroogd en verwerkt tot een aantal basisproducten en verassende wereld-combinaties voor thee, azijn, olie en zout met invloeden vanuit de verschillende culturen die de omliggende wijken rijk zijn.

Via het netwerk van Rechtstreex kunnen alle Rotterdamse bewoners genieten van de biologische kruiden van Rotterdamse bodem en de Tuinwinkel fungeert als afhaalpunt van Rechtstreex.

kas

Groot aanbod
De Rotterdamse Munt is voor het publiek toegankelijk van woensdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Zo’n 20 vrijwilligers organiseren het werk dat is ondergebracht in een tuinteam, een keukenteam en een activiteitenteam. Op het Muntterras staan de verse kruidenthee, de straffe filterkoffie en de lekkernijen met kruiden klaar. Zo kan je kiezen uit rozemarijnkoekjes, anijsvenkelbolletjes of brownies met munt. Voor lunch of een high-tea is reservering noodzakelijk. Ook kan het keukenteam een picknickmand vol heerlijkheden verzorgen.
In de Tuinwinkel worden de kruiden en kruidenproducten uit de tuin verkocht. Ook het aanbod van teeltlezingen, kruidenworkshops en kooksessies groeit. In september staan onder andere ‘composteren’, ‘pesto uit het wild’, ‘bakken met kruiden en specerijen’ op het programma. Op hun website staat het volledige programma vermeld.

Afrikaantjes

Tijdelijke plek
Op de kruidentuin spreken we eveneens met een van de initiatiefnemers die ondertussen een grote mand geurende munt versjouwd. Wat ruikt dat toch heerlijk! Het idee voor de tuin is ontstaan in gesprek met een groep vrouwen in de stadswijken van Rotterdam-Zuid. Bureau Botersloot – ontwerpbureau voor stedelijke transformatie – is de initiatiefnemer en heeft het plan uitgewerkt. De plek waar de Rotterdamse munt nu is, mag zeker 2,5 jaar worden gebruikt. Maar de plek is erg gewild en er liggen plannen voor de bouw van een zwembad. Dan gaan ze verhuizen naar een plek iets verderop. Jammer is het wel, maar de kruiderij is makkelijk verplaatsbaar. De kruiden staan in bakken en de gebouwen bestaan uit zeecontainers omkleed met duurzame planken van de Douglas spar.

Rechtstreex
Ook deze organisatie is vrij nieuw en wij hoorden hier voor het eerst van het bestaan. In drie steden waaronder Rotterdam kan je via een website lokale producten bestellen. De producten zoals fruit, groenten, kruiden maar ook brood en zuivel komen rechtstreeks van de boer of andere producent. De producten zijn altijd vers en seizoensgebonden. Je bent helemaal vrij wat je wilt en wanneer je het wilt. Een ‘wijkchef’ bundelt de bestellingen en beheert het afhaalpunt. In diverse Rotterdamse wijken zijn inmiddels ‘wijkchefs’. Zeker iets om te onthouden!

muntthee

Na het proeven van de drankjes op het Muntterras onder een parasol en het kopen van enkele kruidenplantjes voor op de eigen tuin togen we tevreden weer naar Rotterdam-Noord.

Inge Hoefnagel en Hennie van Elderen

rotterdamsemunt.nl

rechtstreex.nl