Op zaterdagochtend 12 november, om kwart over 8, kwam Jan met zijn zware graafmachine aangehobbeld uit Schiedam. De zon scheen op deze frisse ochtend nog maar net tussen de bomen door. Leden van de Groencommissie waren er om te helpen, zodat tuinders vanaf 10 uur vers omgezette compost konden afhalen.

Daarvoor werd eerst het groenafval van de vier grote betonnen bakken omgezet. Bak 1 was al goeie compost, waarvan de laatste maanden al compost werd afgehaald. Jan schepte het ook al gecomposteerde groen van bak 2 bovenop bak 1. Daarna alles van bak 3 in bak 2 en van bak 4 ook in bak 2. Dat kon, omdat het groen natuurlijk in de laatste maanden al was gaan verteren en ingezakt. Dat leverde dus twee lege bakken op waar de komende tijd het tuinafval in kan.
In 2023 wordt deze procedure herhaald. Door het gebruik van compost van ons eigen groenafval op onze eigen en algemene tuinen in het park verminderen we het afval (dus minder kosten) en dragen we bij aan meer diversiteit.

Inmiddels hadden we alle 12 kruiwagens plus drie karren van de vereniging dichtbij de graafmachine gezet. Toen Jan met omscheppen klaar was, schepte hij hier met de grote tweekleppige grijper van de graafmachine voorzichtig ladinkjes compost in. Een mooi gezicht was dat!
De tuinploeg was intussen begonnen en rap werden deze kruiwagens omgekiept in de Vlindertuin. De kruiwagens konden nog een keer gevuld worden. Later op de ochtend is deze compost verspreid in de Vlindertuinperken.

De drie handwagens met compost zijn gestort en verspreid op het perk aan de Wilgenlaan, daar waar de bijzondere kustsequoia of kustmammoetboom (Sequoia sempervirens) staat.

De rest van de mooie zwarte compost uit bak 1 werd door Jan achter in het milieupark gestort. Het is dan mooi los en makkelijker op te scheppen. Doordat de achterpoort nu open kan, kan men er makkelijker bij. Meteen begon daar dan ook het compost afhalen door verschillende tuinders, voor op hun eigen tuin.

Het groenafval was op zich mooi gecomposteerd. Maar toch nog steeds te lange en te dikke stukken tak erin. En helaas, nogal wat flarden en draden plastic. Voor gebruik tussen je planten en onder je struiken zijn stukjes tak niet erg. Die verteren daar wel verder. En als alles wat droger is, hark en raap je ze er makkelijk uit, als je dat netter vindt. Plastic is natuurlijk uit den boze. Gebruik in je tuin zoveel mogelijk natuurlijk vergankelijk materiaal.

Twee woensdagen en een zaterdag hierna was het milieupark langer open om compost af te kunnen halen. Hier is gelukkig veel gebruik van gemaakt. Ook is tijdens de tuinbeurten veel compost op de algemene tuinen verspreid. Met compost wordt de bodem van een flinke dosis mineralen voorzien en is de beplanting beter bestand tegen weersinvloeden zoals hittegolven.
De hele composthoop is verdwenen en de compost doet zijn werk in heel wat tuinen.

Door Ria