Voor hardnekkig onkruid: de truc met het karton

Zevenblad kun je vrij eenvoudig bestrijden. Zo ga je te werk:
Bedek het volledige oppervlak van het perceel dat je onkruid of gazonvrij wil maken met ribbelkarton. Gebruik bruin, niet glanzend karton zonder gekleurde opschriften. (bijvoorbeeld Ikea-verpakkingen: mooie grote stukken karton zonder opdruk.) Verwijder tape en plakband en vouw eventueel de doos dubbel. Overlap ruim, zeker als er ook kruipende planten als haagwinde (pispotjes) groeien. Rond al aanwezige planten kun je een gat maken in het karton en het zo dicht mogelijk rond de stengels aansluiten. Leg het karton bij voorkeur op een vochtige bodem zodat de afbraakorganismen meteen volop aan het werk kunnen gaan.
Leg boven op de laag karton compost of tuinaarde. Maak de deklaag vijf tot 10 centimeter dik. Die houdt het karton op zijn plaats en voorkomt dat het gaat omkrullen. Tussen de vochtige bodem en de deklaag zal het karton snel verteren.

Het beste tijdstip is om vóór de winter, als alles kaal is, het karton aan te brengen. Je kunt ook nog in het vroege voorjaar (februari) aan de slag. De regen zorgt ervoor dat alles goed aansluit en de vorst verkruimelt de aarde. In het voorjaar is het karton al grotendeels verteerd en het vroeg opkomende zevenblad krijgt geen licht, zodat het afsterft.
(bron: VLACO, Vlaamse Compostorganisatie vzw)

Andere tips

Bestrijding met andere planten
Een alternatief is planten, bodembedekkers, te gebruiken die de strijd met zevenblad aankunnen. Zoals Maagdenpalm: Vinca Hirsuta en Vinca Major zijn twee soorten die een goed sluitende laag vormen. Andere soorten die zevenblad onderdrukken zijn struisvaren (Matteuccia struthoteris), en de hoge salomonszegel (Polygonatum x Hybridum). Ook de vrouwenmantel (Alchemilla mollis) is tegen zevenblad opgewassen.

In de groentetuin
Aangezien je in de groentetuin regelmatig spit, wiedt en schoffelt, blijkt in de praktijk het zevenblad na enige tijd gewoon uit de groentetuin te verdwijnen.
In het gazon: Als je zevenblad in je gazon hebt, ben je het na een paar maanden door maaien kwijt.
(bron: www.tuin-wiki.nl – Zevenblad)

Meer lezen?

De Groene Blijdorper heeft twee grote artikelen gepubliceerd over het bestrijden van diverse veel voorkomende onkruiden. Lees hier deel 1 en deel 2.