Stadsboerin Rotterdam, Zelfoogst moestuin Schiebroek

Wij verbouwen, jij oogst

Tijdens storm Dennis bezochten Hennie en Inge de tuinderij van stadsboerin Marlen Arkesteijn aan de Veldkersweg 50 in Schiebroek. Marlen kennen we natuurlijk van ons eigen complex en we hoorden van diverse kanten positieve verhalen over haar zelfoogst moestuin.

Wij de lasten

Het is de tweede storm in korte tijd die over de tuinderij raast en het zwarte plastic, die het kweekgras moet tegengaan, vliegt met kruiwagen en al de lucht in. Ook ontstaan scheuren in de plastic kas met onder andere winterpostelein en sla. Af en toe vliegt een vliegtuig laag over. Bovendien is er de laatste tijd aardig wat regen gevallen. Zo’n groot stuk verwaarloosde grond verbouwen, kweekgras vrij maken en zorgen voor oogst is een hele klus.

Jij de lusten

De oogstgenoten kunnen ondanks de windertijd nu nog steeds oogsten: prachtige winterpostelein, romanescu bloemkooltjes, mesclun, rammenas en nog meer. Het principe van Marlen is eenvoudig. Marlen zorgt het hele jaar door voor groenten, kruiden en bloemen. En de oogstgenoten hoeven alleen maar zelf te oogsten. Alle groenten die het goed doen op losse kleigrond worden verbouwd. Naast de gangbare soorten zoals bloemkool, kapucijners, erwten, boontjes en kroten, ook de minder gangbare zoals aardpeer, rammenas en snijbiet. Wel zo’n 100 soorten bij elkaar geteld. Bij ons bezoek waren twee soorten rabarberplanten besteld en die zullen nu wel in de grond staan. Ook kan de veldsla, spinazie en andijvie al geoogst worden.

Oogstgenoot word je voor een bepaald bedrag voor het hele jaar. Elke week krijg je dan een berichtje wat er te oogsten is. Op de tuinderij staan dan groene vlaggetjes bij de te oogsten groenten, kruiden en bloemen. Oogstafspraken voor het gebruik zijn opgesteld om het in goede banen te leiden en ieder van de oogst te kunnen laten genieten.

Een goede start

Marlen pacht de grond van het nabijgelegen Natuurtalent en ze is ook een officieel leerbedrijf. Ze is pas een jaar bezig en kan terugkijken op een goed jaar. Het aantal oogstgenoten groeit, er is genoeg hulp bij het tuinieren en het belangrijkste een overdaad aan oogst. De slakken waar wij zo’n last van hebben op ons volkstuincomplex blijven hier gelukkig weg.

Het eerste jaar was erg leerzaam, wat groeit wel en wat niet op de klei. En vooral op tijd de planten de grond in nu de grond vrij is van kweekgras en andere onkruiden! Dat kon het eerste jaar nog niet.

Haar ambities zijn groter, er is nog veel land te ontginnen en onkruidvrij te maken. De oogstgenoten hebben ook een aantal groentewensen waar Marlen aan tegemoet kan komen. Fruit erbij zou leuk zijn. Ook wil ze graag paddenstoelen gaan kweken in het bosgedeelte op koffiedik.

En vooral meer oogstgenoten om deze overdaad te delen.

Drijfveren

Marlen heeft sinds 2006 een advies-en onderzoeksbureau. Ze werkt voor non-profit organisaties in natuurbescherming en de landbouw. Dat is prachtig werk, maar ze wil ook graag buiten zijn en een concrete bijdrage leveren aan het veranderen van ons voedselsysteem.

In 2016 liep ze een jaar stage op CSA Moestuin Neerbosch. En nu dan op eigen benen met Tuinderij de Stadsboerin. CSA staat voor community supported agriculture, in het Nederlands ook wel vertaald met ‘gemeenschapslandbouw’, door sommigen gezien als het landbouwmodel van de toekomst. De filosofie erachter is dat het voedsel van ons allemaal is, en de productie ervan door boer en burger gezamenlijk gedragen zou moeten worden.

Door: Hennie van Elderen & Inge Hoefnagel

Meer informatie en aanmelden als oogstgenoot: www.stadsboerinrotterdam.nl en blog op worldpress.com: www.voedselanders.nl/csa-samen-verantwoordelijk-voor-het-voedsel/