Steffen en Remco hebben twee tuinen bij ons op VTV Blijdorp. Tuin 75 hebben ze bijna vier jaar en tuin 96 nu één jaar. In korte tijd kregen de tuinen een metamorfose. Elke keer als ik er langs liep, was er wel wat ontstaan bij deze twee creatievelingen. Als er één iemand groene vingers heeft, dan is het Steffen wel met zijn reuze pompoenen en planten vol tomaatjes. Ook zijn creaties gemaakt van allerlei gedumpt materiaal vallen op. Het lijkt net of hij alles kan hergebruiken. Sierstenen zijn nu nieuwe muurtjes en een oude douchedeur is het dak van het schuurtje.

Van alles hergebruikt
Steffen gooide niets weg van zijn voorgangers. De oude stenen kregen een nieuwe bestemming en de composthoop vormde de basis voor de golvende heuvel met planten. Niet alleen de materialen uit de eigen tuinen gebruikte hij, ook bij ons milieupark, op straat en bij afvalcontainers haalde hij van alles weg. Zo vond hij een zo goed als nieuwe schommelstoel en mooie glas-in-lood ramen. Een van de ramen geeft nu sfeervol licht in een van de woonvertrekken. Het bouwen is bij Steffen een creatief proces. Bij inspiratie begint hij en het eindigt als hij tevreden is met het resultaat.

muurtje

Muurtjes en plantenbakken
De muurtjes en plantenbakken maakte Steffen van materiaal dat voorhanden was. In de jongste tuin had een vorige tuinder een pad aangelegd van allerhande stenen en de gaten opgevuld met beton. Een ‘Villa Augustus’ – effect ontstond vanzelf toen Steffen het pad omdraaide en er een muurtje van bouwde. Een stenen parasolvoet in de vorm van een olifant weggehaald bij ons milieupark paste er goed bij. Voor de compostbak gebruikte hij sierstenen die in de jaren zeventig populair waren voor het maken van boekenkasten. De pompoenbak bouwde hij op van betonnen plantenbakken. Beide bouwsels smeerde hij af met beton, een mengsel van cement, zand en water. Voor goed beton is de verhouding tussen de drie componenten heel belangrijk. Een voordeel van het beton is dat het warmte vasthoudt en de warmte ’s nachts afgeeft. Ook slakken houden er niet van om de betonnen muurtjes te beklimmen. Ondanks dat vangt Steffen regelmatig toch nog 200 slakken op één avond weg tussen de planten na zonsondergang. De pompoenbak is een echte eyecatcher vooral door de openingen voor plantjes aan de voorkant. De aarde droogt helaas wel snel uit in de bak en de pompoenen moeten veel worden begoten om ze flink te laten groeien.

olifant

compostbak

Ook van andere tuinders
Van alle kanten kreeg Steffen materiaal aangereikt en kon er dan wat mee. Zelfs in een betonnen stootrand met gaas uit de tuin van Linda zag hij ‘iets’ en een originele plantenhouder in de vorm van een figuur ontstond. Het schuurtje in tuin 75 bouwde Steffen van de oude kantinevloer. De afgedankte douchedeur van Paula paste hij toe als koepeldak. Het licht valt van boven naar binnen en zo krijg je heel ingenieus voldoende licht om er te werken. Boven de deur versiert een mozaïek het schuurtje en de vetplantjes op een stuk dak aan de voorkant geven het een groene aanblik.

Het volgende project? Dat wordt hoogst waarschijnlijk een creatie met de glas-in-lood ramen die al bijeengegaard zijn.

Hennie van Elderen

beeld

 

glas in loodglazen dak